7 Mart 2009 Cumartesi

Sultan 1.Mustafa

Sultan I. Mustafa
OSMANLI İMPARATORLUĞU
Sultan I. Mustafa Han(1592-1639)
Babası : Sultan III. Mehmed Annesi : İsmi tarihe kaydedilmemiş. Doğduğu Tarih : Hicri 1000 (M: 1591/1592) Padişah Olduğu Tarih : 22 Kasım 1617 Tahttan İndirildiği Tarih : 26 Şubat 1618 Ölümü : Ocak 1639
Sultan Mustafa, onbeşinci padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. Babası Manisa’da Sancak Beyi iken dünyaya gelmiştir. Kardeşi I. Ahmed’in genç yaşta vefatı üzerine 22 Kasım 1617’de tahta çıkmıştır.
İlk iktidarı üç ay (97 gün) sürmüştür. Sultan Mustafa, 20 Mayıs 1622’de, II. Osman’ın katledilmesi üzerine ikinci defa tahta çıkarıldı. İkinci Saltanatı da bir yıl, dört ay kadar devam etti.
Şehzadeliğinde Saray’da yaşadığı hayat sağlığını bozmuştu. Devletin içinde bulunduğu sorunlarla yakından ilgilenme fırsatı bulamamıştı. Devletin iç meseleleri karışık olduğu gibi doğuda ve batıda savaşlar devam ediyordu. Her padişahın tahta çıktığında mutad olduğu gibi onbeşinci sultan olarak tahta çıkan Mustafa’nın cülus töreninde de askere ve ocaklıya ulufeleri dağıtılmıştı. Kapıkulu askerî cülus bahşişlerini aldıkları halde I. Mustafa’nın padişah olmasına muhalefet etmişlerdi.
Sultan Mustafa, zayıf vücutlu, minyon yapılı, solgun fakat güzel yüzlü idi. Sakalları seyrekti. İri siyah gözlü, solgun bakışlı idi. Yaşamı daha çok Üsküdar ve Davutpaşa Sarayı’nda geçmiştir.

1 yorum:

  1. The Evolution of online gambling: A major breakthrough in
    As one of the best game developers 양산 출장마사지 of the '90s, 전라북도 출장마사지 Evolution, 양주 출장샵 was keen 포항 출장안마 on making its games 당진 출장안마 available to modern players. With a focus on HTML,

    YanıtlaSil

 
GOOGLE.Com.Tr Netbul Site Ekle site ekle Site Ekle.gen.tr
Zirve100 Toplist